Πώς βρίσκεται ο μέγιστος σεισμικός συντελεστής για μία στάθμη επιτελεστικότητας; (2/3)
Σε αυτό το video για το FespaR (αποτίμηση, προσθήκες & ενισχύσεις) δείτε πως υπολογίζεται ο μέγιστος σεισμικός συντελεστής για μια στάθμη επιτελεστικότητας σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ., δηλαδή πόσο σεισμό αντέχει το κτίριο, αλλά και πώς οι υπολογισμοί αυτοί παρουσιάζονται στο τεύχος αποτελεσμάτων.
Το FespaR προσφέρει στον μηχανικό τη δυνατότητα να βλέπει με μια ματιά, μέσω των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, αν η ικανότητα του κτιρίου που ελέγχει είναι αποδεκτή για δεδομένη στάθμη επιτελεστικότητας και σε πόσο σεισμό αντέχει το υπό εξέταση κτίριο.
Στο τεύχος αποτελεσμάτων του FespaR, για κάθε ανελαστική ανάλυση που πραγματοποιείται σχεδιάζεται το αντίστοιχο διάγραμμα απαίτησης – ικανότητας καθώς και η αντίστοιχη διγραμμική καμπύλη ικανότητας. Στα διαγράμματα απαίτησης – ικανότητας εμφανίζεται η μετατόπιση d του κόμβου ελέγχου και η τέμνουσα βάσης Fb που αφορούν το πραγματικό πολυβάθμιο σύστημα αλλά και η δύναμη F* και η μετατόπιση d* που αφορούν το ισοδύναμο μονοβάθμιο σύστημα. Επίσης εμφανίζεται η τιμή της επιτάχυνσης, η οποία είναι κοινή και για τα δύο συστήματα.
Σε συγκεντρωτικούς πίνακες έχουν υπολογισθεί και παρουσιάζονται η μάζα και η περίοδος του μονοβάθμιου ταλαντωτή, η τιμή του παράγοντα πλαστιμότητας qu, η στοχευόμενη μετατόπιση και η μέγιστη εδαφική επιτάχυνση για κάθε στάθμη επιτελεστικότητας. Στον ίδιο πίνακα εμφανίζονται και οι αναλυτικές σχέσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς.
Το FespaR είναι το πρόγραμμα της LH Λογισμική για τη μελέτη στατικής επάρκειας κτιρίων & τις ενισχύσεις τους σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ. Διαθέτει δύο μεθόδους ανάλυσης για την αποτίμηση κτιρίων την δυναμική, ελαστική χρονοϊστορία και την ανελαστική, υπερωθητική (Pushover). Λειτουργεί είτε αυτόνομα είστε σε συνεργασία με το στατικό πρόγραμμα FespaC.