Μελέτη και διερεύνηση του συντελεστή συμπεριφοράς q και της επίδρασής του στον σχεδιασμό κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα με βάση τον Ευρωκώδικα 8 – Μέρος 1
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και διερεύνηση του συντελεστή συμπεριφοράς q και της επίδρασής του σε κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα που σχεδιάζονται με τους σύγχρονους κανονισμούς EC2 – Μέρος 1-1 και EC8 – Μέρος 1.
Καταρχάς γίνεται μια γενική αναφορά στην έννοια της πλαστιμότητας των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία έχει άμεση σύνδεση με τον συντελεστή συμπεριφοράς q. Στη συνέχεια περιγράφεται αναλυτικά ο ρόλος του συντελεστή συμπεριφοράς q κατά τη γραμμική αντισεισμική ανάλυση και παρουσιάζονται ξεχωριστά τα όσα ανέφερε για αυτόν ο παλαιός ελληνικός κανονισμός ΕΑΚ 2000 και τα όσα προβλέπει ο νέος κανονισμός EC8 – Μέρος 1. Τέλος γίνεται ποιοτική και ποσοτική σύγκριση των τιμών του συντελεστή συμπεριφοράς q που επιβάλλουν οι δύο κανονισμοί.
Στην εργασία μελετάται επίσης η επίδραση της τιμής του συντελεστή συμπεριφοράς q στην οικονομικότητα των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα. Για τον σκοπό αυτόν αναλύθηκαν διάφορες περιπτώσεις φορέων από οπλισμένο σκυρόδεμα με παραλλαγή στατικών συστημάτων μεταξύ πλαισιακού και συστήματος συζευγμένων τοιχωμάτων. Στους φορείς έγινε ανάλυση για διάφορες τιμές του συντελεστή q με εύρος από την ελάχιστη (q=1,5) ως τη μέγιστη επιτρεπόμενη από τον κανονισμό κατά περίπτωση. Τα αποτελέσματα των προμετρήσεων των αναλύσεων δείχνουν μια σαφή μείωση του αρχικού κόστους των κατασκευών που σχεδιάζονται για μεγαλύτερες τιμές του q σε σχέση με εκείνες που έχουν σχεδιαστεί για μικρότερες.
Τέλος έγινε διερεύνηση της εφαρμογής της μη-γραμμικής στατικής ανάλυσης “Pushover” για τον έλεγχο ή την αναθεώρηση των τιμών του λόγου υπεραντοχής αu/α1, με βάση τον οποίο καθορίζεται σε πολλές περιπτώσεις ο συντελεστής συμπεριφοράς q της κατασκευής σύμφωνα με τον EC8-1. Για τον σκοπό αυτό καταστρώθηκε ένα πλαίσιο παραμετρικών αναλύσεων, όπου με τη χρήση ενός τεχνικού λογισμικού έγινε μια σειρά μη-γραμμικών αναλύσεων ”Pushover” σε ένα πλήθος εφαρμογών που προέκυψαν από τη μεταβολή σειράς παραμέτρων όπως το ύψος, η γεωμετρία του καννάβου, η σχέση γεωμετρικών δυσκαμψιών στύλων/δοκών.