Τρίτο βραβείο στο 23ο φοιτητικό συνέδριο, Επισκευές και ενισχύσεις κατασκευών 2017.
Στην παρούσα εργασία, εξετάζουμε τη σεισμική επάρκεια μιας υφιστάμενης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατασκευασμένης το 1980.
Ο έλεγχός της γίνεται αφενός με μερικές απλές στην εφαρμογή τους προσεγγιστικές μεθόδους χωρίς ανάλυση και στη συνέχεια με την ακριβέστερη μέθοδο της στατικής ανελαστικής ανάλυσης (pushover) κατά τις επιταγές του ΚΑΝ.ΕΠΕ. και του Ευρωκώδικα 8.
Διαβάστε όλη την εργασία εδώ.
Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας, είναι η σεισμική αποτίμηση και η απαιτούμενη ενίσχυση, υπάρχουσας πολυκατοικίας σκυροδέματος επί pilotis.
Αρχικά γίνεται η κατασκευή, του γεωμετρικού και στατικού προσομοιώματος, του υφιστάμενου φορέα. Κατα την ανάπτυξη του προσομοιώματος εξασφαλίζεται ότι η γεωμετρία και οι οπλισμοί των διατομών, αντιστοιχούν στα δεδομένα της αρχικής μελέτης της κατασκευής.
Ακολουθεί η σεισμική αποτίμηση του υφιστάμενου φορέα, με την μέθοδο των σταθμών επιτελεστικότητας και βασιζόμενη στις διατάξεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ. Συγκεκριμένα, επιλέγονται οι προς έλεγχο στόχοι σεισμικής ικανότητας, εφαρμόζεται η στατική ανελαστική ανάλυση (pushover) για τριάντα δύο διαφορετικές περιπτώσεις οριζόντιας φόρτισης και κατασκευάζονται οι αντίστοιχες καμπύλες ικανότητας και τα φάσματα απαίτησης – ικανότητας (ADRS). Προσδιορίζονται σε κάθε φάσμα ικανότητας, οι στάθμες επιτελεστικότητας και τα αντίστοιχα σημεία επιτελεστικότητας. Πραγματοποιείται ο έλεγχος στοχευόμενης ικανότητας και αποδεικνύεται η σεισμική ανεπάρκεια, του υφιστάμενου φορέα.
Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η διαδικασία αναζήτησης της εφαρμοζόμενης λύσης ενίσχυσης, με βάση την οποία επιλέγεται η τελικώς εφαρμοζόμενη λύση. Η επιλεχθείσα λύση περιλαμβάνει την κατασκευή μεταλλικών χωρικών πλαισίων κατάλληλα συνδεόμενων με το υπάρχον κτίριο και με σκοπό την αύξηση της αντοχής, της δυσκαμψίας και της συνολικής πλαστιμότητας του υφιστάμενου φορέα. Οι νέοι μεταλλικοί φορείς (χωρικά πλαίσια), διαστασιολογούνται με βάση τους Ευρωκώδικες και στη συνέχεια αποτιμάται η σεισμική επάρκεια του νέου ενιαίου φορέα, που προκύπτει από την σύνδεση του υφιστάμενου με τα νέα κτίρια. Η αποτίμηση γίνεται, όπως προηγουμένως, με την μέθοδο των σταθμών επιτελεστικότητας και αποδεικνύεται πως η εφαρμοζόμενη λύση καθιστά τον φορέα επαρκή, έναντι των προκαθορισμένων στόχων.
Τέλος καταγράφονται οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, από την σύγκριση των δύο φορέων (του υφιστάμενου και του ενισχυμένου), αλλά και από τον έλεγχο της εφαρμοζόμενης λύσης, ως προς τα τεχνικά και γενικά κριτήρια που προβλέπει ο Ελληνικός Κανονισμός Επεμβάσεων.
Δεύτερο βράβειο στο 22ο φοιτητικό συνέδριο, Επισκευές και ενισχύσεις κατασκευών 2016
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η σεισμική αποτίμηση υφιστάμενης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία κατασκευάστηκε το 1975.Η αποτίμηση πραγματοποιήθηκε με βάση όσα επιβάλλουν ο ΚΑΝ.ΕΠΕ και ο Ευρωκώδικας 8, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της στατικής ανελαστικής ανάλυσης (pushover), με και χωρίς τη συμβολή των τοιχοπληρώσεων.
περισσότερα
Δεύτερο βράβειο στο 22ο φοιτητικό συνέδριο, Επισκευές και ενισχύσεις κατασκευών 2016
Η παρούσα εργασία έχει στόχο την αποτίμηση ενός υπάρχοντος ισογείου μετά τμήματος υπογείου (που στερείται τοιχωμάτων ακαμψίας από σκυρόδεμα) το οποίο έχει κατασκευαστεί με άδεια του 1969 με τους κανόνες της εποχής. Από οπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε η εφαρμογή των σχεδίων, στατικών και αρχιτεκτονικών.
περισσότερα
- Χωρίς τη συμμετοχή τοιχοποιίας
- Με τη συμμετοχή τοιχοποιίας
Ύστερα εξετάζεται το κτίσμα μετά την προσθήκη καθ’ ύψος χωρίς να μελετηθεί η ίδια η προσθήκη παρά μόνο η φέρουσα ικανότητα του υπάρχοντος τμήματος υπογείου και ισογείου με δυο τρόπους:
- Χωρίς τη συμμετοχή τοιχοποιίας
- Με τη συμμετοχή τοιχοποιίας
και γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων.
Τέλος, μετά την επίλυση των περιπτώσεων αυτών, παρουσιάζονται δύο μορφές ανασχεδιασμού του κτιρίου.
Η πρώτη είναι η ενίσχυση όλων των μελών που αστοχούν, για τα μεν υποστυλώματα και πέδιλα με μανδύες εκτοξευόμενου σκυροδέματος πάχους 5 και άνω εκατοστών για τα περιμετρικώς ενισχυόμενα και 20 εκατοστών για τα ευρισκόμενα παρά το δυτικό όριο του κτίσματος.
Ως δεύτερη λύση για τον ανασχεδιασμό προτείνεται αυτή της ενίσχυσης του κτιρίου με τοιχώματα τα οποία θα τοποθετηθούν στην περίμετρο και συμμετρικά, για την αύξηση της δυσκαμψίας και δυστρεψίας του. Κατά τον ανασχεδιασμό με τοιχώματα ακαμψίας επιχειρείται η αναβάθμιση στάθμης επιτελεστικότητας.
Η αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας έγινε με τη μέθοδο pushover και χρησιμοποιήθηκαν τα προγράμματα Fespa – Σκυρόδεμα & FespaR – Αποτίμηση φ.ι., επισκευές & ενισχύσεις.